1905 yılı. Saint Joseph Lisesi’nin Jean Marie Reynaud, Pasteur Luis ve Idinaël-Simon adlı üç rahip-öğretmeni (frère) öğrencileriyle birlikte Boğazın her iki yakasından ve özellikle Kadıköy civarından bitki toplamaya başladılar. Amaçları büyük bir herbaryum (bitki koleksiyonu) kurmaktı. Toplanan ilk örnekler kurumaya bırakılmadan önce frèreler tarafından o günün biyoloji ve botanik biliminin sunduğu olanaklarla sınıflandırıldı. Bilgiler, özel hazırlanmış etiketlere aktarıldı. Bu hummalı çalışma zaman zaman sekteye uğrasa da 1970’lerin ortalarına kadar sürdü ve 2253 örnekten oluşan; İstanbul-Kadıköy ve çevresinin günümüze kadar korunmuş ilk ve tek herbaryumu ortaya çıktı.
Üç Saint Joseph’li öğretmenin yaptıkları, Avrupa’nın doğanın envanterini çıkarma geleneğinin bir devamıdır. Bu kıymetli öğretmenler; İstanbul gibi insanlığın malı olmuş muhteşem bir şehrin bitki dünyasının bilimsel incelemesini, insanlık adına yapmışlar ve emeklerinin mahsullerini de okullarında koruma altına almışlardır.
O günden bugüne Saint Joseph Lisesi’nde bekleyen bu biricik koleksiyon, Prof. Dr. Mehmet Sakınç’ın yıllar süren özverili çalışmasıyla ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Prof. Sakınç toplanan 2253 örneği yeni bilimsel gelişmelerin ışığında inceleyerek koleksiyondaki 1006 türü tespit etmiş ve bu 1006 tür, 436 cins ve 87 aileyi kitaplaştırmıştır.
Yazar: Prof. Dr. Mehmet Sakınç
____
Kapak: Ciltli ve kutulu
Sayfa Sayısı: 1120
Ebat: 24 x 34 cm
Baskı Yılı: 2013
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.